Login Register

ورود به حساب کاربری

نام کاربری
رمز عبور *
مرا به خاطر بسپار

ایجاد حساب کاربری

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
نام کاربری
رمز عبور *
تکرار رمز عبور *
پست الکترونیکی *
تکرار پست الکترونیکی *

بانکداری سبز؛ هزینه یا فایده؟

bankg1

مریم اسماعیلی فرد: بانکداری سبز تبلور بحث مسئولیت اجتماعی سازمان‌هاست. در ده‌های اخیر این بحث در دنیا مطرح شده است که بنگاه ها به ازای سودی که از فعالیت‌های اقتصادی خود می‌برند، مسئولیت‌هایی را نیز در مقابل اجتماعی که در ایجاد آن سود تاثیر داشته و یا از آن تاثیر می پذیرد بر عهده دارند. و لذا موظفند در تصمیم‌گیری‌های خود به سه جریان اصلی سود بنگاه، مردم و کره زمین توجه نمایند.

بکی از مبادی این بحث آن است که هر بنگاه اقتصادی در روند تولید سبب آسیب‌هایی به محیط می شود و یا از نهاده هایی استفاده می‌کند که هزینه های آن را نمی پردازد،لذا اخلاقا ملزم به جبران خسارت و پرداخت هزینه‌های کالاهای عمومی ای است که به رایگان از آنها برای ایجاد سود شخصی استفاده کرده است.

اما این موضوع تنها یک آموزه اخلاقی نیست و مزیت سیاسی،اقتصادی و اجتماعی فراوانی را نیز برای بنگاه ها به دنبال دارد.به گونه‌ای کهحتی اگر با دید سود‌انگارانه به بحث مسئولیت‌های اخلاقی بپردازیم باز هم حرکت به سمت قبول داوطلبانه این تعهدات توصیه می‌شود.بخشی از این مزیت‌ها به دلیل اهمیت روزافزون افکار عمومی است.در دنیای رقابتی امروز بنگاه‌ها برای کسب سود بیشتر نیازمند جلب نظر افکار عمومی هستند و در این بین بنگاه‌هایی که با انجام تعهد اجتماعی تصویر بهتری می‌سازند؛از فروش و لذا سود بیشتری نیز برخوردار می‌شوند.بنابر این مسئولیت اجتماعی نه هزینه که نوعی مزیت رقابتی است.

در سال‌های اخیر آگاهی و حساسیت جامعه نسبت به محیط زیست و مسائل آن افزایش یافته است.بخشی از این افزایش پیرو ملموس شدن بحران‌های زیست محیطی است.در واقع اگر در دهه قبل موضوع محیط‌زیست تا حدودی لوکس و غیر ضروری تلقی می شد این روزها به مسئله اجتماعی تبدیل شده است.این مسئله اجتماعی نیازمند ارائه راهکار برای حل مشکل است.و یکی از این راهکارها می‌تواند سبز شدن بنگاه ها باشد.این سبز شدن هم مزیت نسبی در دنیای رقابتی است و هم تضمین کننده بقا و سود بنگاه است.در واقع مسئولیت اجتماعی نقطه اتصال همه ذی نفعان یک بنگاه اعم از صاحبان بنگاه،مردم،نیروی انسانی،جامعه و محیط زیست است.به عبارت بهتر مردم با توجه به دغدغه زیست محیطی خود از بانکهای سبز بیشترحمایت می کنند و این حمایت و خرید خدمت، سود بانکها را تامین می کند.

در کشور ما با توجه به نوپا بودن بحث بانکداری سبز در خصوص میزان تاثیر سبز بودن در رفتار خدمات گیرندگان بانکی تحقیق میدانی انجام نشده است اما در سایر کشورها این موضوع به لحاظ آماری اثبات شده است.مثلا در تحقیقی که اخیرا در آمریکا انجام شد 57 درصد از مشتریان بانک به مسائل محیط زیستی علاقه‌مند بوده و خواهان سپرده گذاری در بانک سبز بودند.و یک سوم پرسش شونده‌ها علت اصلی روی آوردن به بانکداری الکترونیک توسط خود را کمک به حفظ محیط زیست عنوان کردند.در کشور ما هم به طور تجربی و شهودی گرایش جدی به مصرف کالا و خدمات سبز دیده می‌شود.

از طرف دیگر بانکها با حمایت از طرحهای زیست محیطی به نوعی به شرایط پیرامونی بنگاه توجه می کنند و بقای محیط زیست که محیط فعالیت خود آنها نیز هست را تضمین می نمایند. نباید فراموش کرد که در دنیای امروز ماموریت و رسالت یک سازمان بدون توجه به محیط پیرامونی سازمان قابل تحقق نیست.

تماس با ما

جهت ارتباط با مدیریت، ارسال انتقادات و پیشنهادات و نیز ارسال مقالات و اخبار حوزه سیاست گذاری می توانید با نشانی الکترونیکی زیر تماس حاصل فرمایید .

info@ippra.com

ایپرا تلاش خواهد کرد، در کمترین زمان، به مکاتبات شما پاسخ داده و ترتیب اثر دهد.

درباره ما

 تارنمای «تجزیه و تحلیل سیاست گذاری عمومی» (ایپرا/Ippra) پایگاهی تخصصی است جهت استفاده اساتید، دانشجویان و علاقه مندان حوزه سیاست گذاری عمومی که با هدف توسعه و ترویج گرایشات سیاست گذاری در حوزه فرهنگ، سلامت، علم، صنعت و تجارت فعالیت می کند. در این نشانی اینترنتی می توانید خبرهای سیاست گذاری داخل و خارج از کشور را دنبال و نیز مقالاتی در زمینه بهترین نمونه های سیاست گذاری ایران و سایر نقاط جهان را، مطالعه کنید. ایپرا همچنین، برگزاری دوره های آموزشی و پژوهشی، کلاس ها و مجموعه های کارگاهی مرتبط با این حوزه را برای ادارات، سازمان ها و نهادهای دولتی و خصوصی تضمین می کند.